Wie heeft Microsoft Corporation opgericht?

Microsoft Corporation is een van ‘s werelds grootste technologiebedrijven, bekend om het ontwikkelen en verkopen van computersoftware, elektronica en pc’s. Microsoft, opgericht in 1975, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van de technologie-industrie en het revolutioneren van de manier waarop we computers gebruiken. Heb je je echter ooit afgevraagd wie Microsoft Corporation heeft opgericht en hoe het allemaal begon? In dit artikel duiken we in de geschiedenis van Microsoft en verkennen we het verhaal achter de oprichters. Laten we het mysterie ontdekken achter het iconische bedrijf dat de wereld van technologie voor altijd heeft veranderd.



Over Microsoft Corporation

Microsoft Corporation is een multinationaal technologiebedrijf dat is opgericht in 1975. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Redmond, Washington, VS, en staat bekend om het ontwikkelen, licentiëren en verkopen van computersoftware, consumentenelektronica en personal computers.

Het paradepaardje van Microsoft is het Windows-besturingssysteem, dat door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gebruikt. Daarnaast produceert het bedrijf andere populaire softwaretoepassingen zoals Microsoft Office Suite, Edge-webbrowser en Microsoft Teams.

In de loop der jaren heeft Microsoft zijn activiteiten uitgebreid met gameconsoles, zoals de Xbox, en hardwareapparaten zoals de Microsoft Surface-lijn van laptops en tablets. Het bedrijf heeft ook belangrijke bijdragen geleverd op het gebied van kunstmatige intelligentie en cloud computing met zijn producten, waaronder Azure en Cortana.

Met een sterke aanwezigheid in de technologie-industrie is Microsoft een van ‘s werelds grootste bedrijven geworden. De missie van het bedrijf is om individuen en organisaties in staat te stellen meer te bereiken met hun technologische producten en diensten.

Producten

Softwareontwikkeling
Computerhardware
Consumentenelektronica
Sociale netwerkdienst
Cloud computing
Videogames
Internet
Corporate durfkapitaal

Merken

Windows
Office
Skype
Visual Studio
Bethesda
Dynamics
Xbox
Minecraft
Surface

Diensten

Azure
Bing
LinkedIn
Yammer
Microsoft 365
OneDrive
Outlook.com
GitHub
Microsoft Store
Windows Update
Xbox Game Pass
Xbox-netwerk

Wie heeft Microsoft Corporation opgericht?

Microsoft Corporation werd op 4 april 1975 opgericht door Bill Gates  en Paul Allen. Het bedrijf richtte zich aanvankelijk op het ontwikkelen van programmeertalen en software voor personal computers. Een van de eerste successen was de ontwikkeling van MS-DOS, het besturingssysteem voor IBM-compatibele personal computers.

Geschiedenis

De oorsprong van Microsoft gaat terug tot het midden van de jaren zeventig, toen Bill Gates en Paul Allen, twee vrienden uit Seattle, begonnen te sleutelen aan computersoftware. Ze schreven een versie van de programmeertaal BASIC voor de Altair 8800, een vroege personal computer, die een hit werd bij hobbyisten en liefhebbers.

In 1980 benaderde IBM  Microsoft om een ​​besturingssysteem te leveren voor zijn nieuwe personal computer, de IBM PC. Microsoft kocht een besturingssysteem van een ander bedrijf en paste het aan voor de IBM-pc, onder de nieuwe naam MS-DOS (Microsoft Disk Operating System).

Halverwege de jaren tachtig begon Microsoft met de ontwikkeling van Windows, een grafische gebruikersinterface voor MS-DOS. De eerste versie van Windows werd uitgebracht in 1985 en was een groot succes, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor toekomstige versies van het besturingssysteem.

Oprichting en vroege groei

Bill Gates en Paul G. Allen, jeugdvrienden uit Seattle, schreven geschiedenis in 1975 toen ze BASIC, een populaire programmeertaal voor mainframecomputers, aanpasten aan de Altair, een van de eerste personal computers (pc’s). Dit markeerde de geboorte van Microsoft, dat is afgeleid van de woorden “microcomputer” en “software”. In de daaropvolgende jaren verfijnden Gates en Allen BASIC en ontwikkelden ze aanvullende programmeertalen.

In 1980 werd Microsoft benaderd door International Business Machines Corporation (IBM) om een ​​besturingssysteem te maken voor hun eerste pc, de IBM-pc. Microsoft kocht een besturingssysteem van een ander bedrijf, wijzigde het en veranderde het in MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). Toen IBM PC in 1981 werd gelanceerd, werd ook MS-DOS uitgebracht. Dit markeerde het begin van een nieuw tijdperk, aangezien de meeste pc-fabrikanten MS-DOS als hun besturingssysteem in licentie gaven, wat enorme inkomsten voor Microsoft genereerde. Aan het begin van de jaren negentig had Microsoft meer dan 100 miljoen exemplaren van MS-DOS verkocht, waarmee het rivaliserende besturingssystemen zoals CP/M en IBM OS/2 overtrof.

Windows, een grafische gebruikersinterface, werd in 1990 door Microsoft geïntroduceerd als een uitbreiding van hun besturingssysteem. De derde versie, die in hetzelfde jaar werd uitgebracht, werd enorm populair. In 1993 werden Windows 3.0 en de daaropvolgende versies verkocht met een snelheid van een miljoen exemplaren per maand, en bijna 90 procent van de pc’s ter wereld draaide op een Microsoft-besturingssysteem. In 1995 bracht Microsoft Windows 95 uit, dat MS-DOS volledig integreerde met Windows en concurreerde met Apple’s Mac OS op het gebied van gebruiksgemak.

Naast besturingssystemen werd Microsoft de leider op het gebied van productiviteitssoftware zoals tekstverwerkings- en spreadsheetprogramma’s, waarbij het rivalen Lotus en WordPerfect overtrof. Het bedrijf breidde ook zijn elektronische uitgeverij uit, die in 1985 werd opgericht en al succes had geboekt met zijn multimedia-encyclopedie, Encarta. Het betrad de informatiediensten- en amusementsindustrie met een reeks producten en diensten, met name het Microsoft Network en MSNBC, een joint venture met de National Broadcasting Company.

Halverwege de jaren negentig was Microsoft een van de machtigste en meest winstgevende bedrijven in de Amerikaanse geschiedenis geworden. Het bedrijf behaalde consequent een winst van 25 cent op elke verkochte dollar, een indrukwekkende prestatie. In 1996 bereikte het voor het eerst een netto-inkomen van $ 2 miljard, en de ononderbroken winstreeks ging door, zelfs tijdens de Grote Recessie van 2007-2009. De snelle groei van het bedrijf in een fel concurrerende en snel veranderende industrie leidde echter tot wrok en jaloezie bij rivalen. Sommige concurrenten beweerden dat de praktijken van Microsoft in strijd waren met de Amerikaanse wetten tegen oneerlijke concurrentie. Microsoft en zijn verdedigers wierpen tegen dat hun opkomst concurrentie en technische innovatie had aangemoedigd en dat hun software consequent goedkoper en nuttiger was geworden.

In 1994 werd een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie naar Microsoft afgesloten met een schikking waarin Microsoft ermee instemde een aantal verkooppraktijken te wijzigen die als oneerlijk werden beschouwd tegenover klanten die alternatieve programma’s wilden proberen. Het jaar daarop vocht het ministerie van Justitie met succes de door Microsoft voorgestelde aankoop aan van Intuit Inc., destijds de toonaangevende maker van financiële software voor pc’s.

Toegang tot de markt voor games en mobiele telefoons

Microsoft waagde zich in 2001 op de markt voor videogames met de release van de Xbox-console  , die al snel de op één na populairste gameconsole werd na Sony’s PlayStation. In 2002 lanceerde het bedrijf Xbox Live, een breedbandgamingnetwerk voor zijn consoles. In 2005 bracht Microsoft een krachtigere gameconsole uit, de Xbox 360.

De console kreeg echter te maken met hevige concurrentie van Nintendo’s Wii en Sony’s PlayStation, en Microsoft had moeite om er consistente winst mee te maken. In 2009 verlaagde Microsoft de prijs van de Xbox 360 Elite met maar liefst 25 procent om het marktaandeel te vergroten, wat succesvol was, waardoor de Xbox 360 in 2010 de meest gebruikte gameconsole in Amerikaanse huizen werd. De prijsverlagingen resulteerden echter ook in een omzetdaling van 6 procent in de Entertainment and Devices Division (EDD) van Microsoft. De Xbox 360 werd in 2013 vervangen door de Xbox One, die later in 2020 werd vervangen door de Xbox Series X en Xbox Series S.

De andere producten van Microsoft onder EDD, zoals de Zune-familie van draagbare mediaspelers die in 2006 werd geïntroduceerd, konden niet concurreren met de marktdominante Apple’s iPod, wat leidde tot de stopzetting ervan in 2011. Microsoft’s Windows Mobile OS, dat werd gebruikt in smartphones gemaakt door verschillende leveranciers, waaronder LG, HTC, Motorola en Samsung, hadden moeite om marktaandeel te winnen in de Verenigde Staten tegen Research in Motion’s BlackBerry en Apple’s iPhone. In 2009 stopte Microsoft met het publiceren van online- en schijfversies van zijn Encarta-encyclopedie.

Strijd met Google

Ondanks de dominantie van Microsoft op het gebied van besturingssystemen en het snelle herstel in de browseroorlogen, had het moeite om te concurreren op de markt voor zoekmachines. Google en Yahoo waren de leidende bedrijven op dit gebied, terwijl ze de zoekmachine van Microsoft, Live Search, achter zich lieten. In 2009 bracht Microsoft Bing uit, een ‘beslissingsengine’ die is ontworpen om meer opgehaalde informatie op zoekpagina’s te bieden en beter geïnformeerde beslissingen mogelijk te maken.

Microsoft probeerde Yahoo in 2008 te kopen voor $ 44,6 miljard, maar het voorstel werd afgewezen. De onderhandelingen tussen de bedrijven gingen echter door en in 2009 bereikten ze een overeenkomst waarbij Yahoo Bing voor zijn website zou gebruiken en premiumadvertenties voor de website van Microsoft zou afhandelen. De deal werd voortgezet met enkele wijzigingen in 2015. Bovendien gaf Microsoft een licentie voor zoekinhoud van Wolfram Research.

In de concurrentie met Google betrad Microsoft ook de cloud computing-markt en lanceerde in 2010 zijn Windows Azure-platform. Het stelde serviceproviders of bedrijven in staat om computerinfrastructuur in de cloud te bouwen en deze als services aan gebruikers aan te bieden. Microsoft bracht ook Office 365 uit, een cloudversie van zijn Office-softwaresuite, die diensten bevatte die vergelijkbaar waren met Google Docs.

In 2011 kocht Microsoft Skype voor $ 8,5 miljard en voegde het toe aan Xbox-, Outlook- en Windows-smartphones. Door deze overname concurreert Microsoft met Apple’s FaceTime- en Google’s Voice-services. In 2016 deed Microsoft een nog grotere overname met de aankoop van LinkedIn, een op carrière gericht sociaal netwerkbedrijf voor $ 26,2 miljard.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Microsoft zet zich sterk in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, met een focus op duurzaamheid, toegankelijkheid en betrokkenheid van de gemeenschap. Het bedrijf heeft beloofd om tegen 2030 koolstofnegatief te worden en om alle koolstof die het sinds de oprichting heeft uitgestoten tegen 2050 te verwijderen. Microsoft ondersteunt ook initiatieven om diversiteit en inclusie in de technologie-industrie te bevorderen.


Verder lezen:

Gerelateerde berichten

Toshiba Corporation

Toshiba Corporation: Wie is de oprichter van Toshiba?

Toshiba Corporation is een van de grootste multinationale conglomeraten die zich bezighouden met de productie van elektronische apparaten. Hier gaan we je het brein achter dit bedrijf vertellen. Dus…

Android 14 Beta 3

Google brengt Android 14 Beta 3 uit, met platformstabiliteit en nieuwe functies

Google heeft Android 14 Beta 3 uitgebracht, de derde en laatste beta-release voordat de definitieve versie van het besturingssysteem wordt uitgebracht. Deze release bevat een aantal nieuwe functies…

Wie heeft Nokia opgericht? Hier is alles wat u moet weten

Nokia, een gerenommeerd wereldwijd telecommunicatiebedrijf, heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de wereld van technologie. Bekend om zijn innovatieve mobiele telefoons, netwerkapparatuur en geavanceerde oplossingen, heeft Nokia een…

HTC

Wie is de oprichter van HTC Corporation?

HTC Corporation is een Taiwanees multinationaal bedrijf voor consumentenelektronica met het hoofdkantoor in Taoyuan City, Taiwan. Het bedrijf is opgericht in 1997 en staat bekend om zijn smartphones,…

Who is the founder of Realme?

Wie is de oprichter van Realme?

Realme is een Chinese fabrikant van consumentenelektronica, gevestigd in Shenzhen, Guangdong. Oorspronkelijk begonnen als een submerk van Oppo, waagde Realme zich uiteindelijk als zijn eigen merk. Realme werd toen…

Galaxy S23 FE

Geruchten over de Galaxy S23 FE: Een budgetvriendelijke variant van de Galaxy S23

Volgens de geruchtenmolen zal de verkoop voor de vlaggenschiplijn in plaatstijl van het Koreaanse bedrijf in het tweede kwartaal (april tot juni) naar verwachting 20% ​​lager zijn…

Leave a Reply